Vandringsleder

Vandringsleder

Fler vandringsleder & strövområden nära Ullstorp

Frostavallen

Frostavallens strövområde är bokskogar, glittrande sjöar och öppet landskap. Bokskogen dominerar i området och på våren är marken täckt av vitsippor. Vid Dagstorpssjön finns rester av gamla vulkaner från Juratiden och här är landskapet mer dramatiskt med rasbranter och sluttningar. När det snöat finns pulkabackar att susa ner ifrån.

Vandra och promenera

Det finns fem slingor i området, den kortaste på knappt 3 kilometer och den längsta på 9,9 kilometer. Vaxsjöslingan är anpassad för rullstol.

Skåneleden passerar genom området.

Frostavallen skåne

Fulltofta

Mitt i strövområdet ligger Fulltofta Naturcentrum, med utställning, café, besökscentrum och olika aktiviteter. Stigarna är många för den korta eller långa vandringen. Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, små och stora dammar och flera små bäckar.

Vandra och promenera

Det finns ett tiotal markerade stigar av olika längd, där några är barnvagns- och rullstolsvänliga som t ex Ravinslingan som är en ”trädpromenad” där du delvis går uppe bland trädkronorna. Eller gå en tur på Natur- och kulturstigen. Tolv olika vandringsstigar finns i området av varierande längd. I området passerar också Skåneleden. Under helger och lov arrangeras många aktiviteter och vandringar i Fulltofta.

Naturcentrum – utställning

Människan, naturen och de spår som vi lämnar efter oss är det genomgående temat i den interaktiva utställningen på Fulltofta Naturcentrum. Ofta finns också tillfälliga utställningar. Under hösten 2018 pågick utställningen Nattfladder om fladdermöss samt utställningen Vinterbjudning. I januari 2019 öppnar fotoutställningen Fågelögonblick. Öppet tisdag – söndag, inget inträde.

Fulltofta

Naturen har alltid öppet

I Skåne är det aldrig långt till naturen. Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för 19 strövområden spridda över hela Skåne. Oavsett om du är inbiten naturälskare eller nybörjare i naturen finns något att välja mellan.

Skåneleden

125 mil underbar natur som väntar på dig! Skåneledens 5 delleder ger dig en chans att uppleva Skånes omväxlande natur och rika kulturutbud. Välj bland 100 etapper och ge dig ut i det skånska landskapet – över dagen eller kanske för en längre vandring.

Pilgrimsvägen

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge är en del av den långa väg som ska binda samman vallfärdsorterna Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge.

De viktigaste pilgrimsmålen inom kristendomen är Jerusalem, Santiago de Compostela i Spanien, (där aposteln Jakob ligger begraven) och Rom. Pilgrimsvandrandet började tidigt i fornkyrkan då man gick till apostlarnas och helgonens gravar för att be. Under medeltiden blev det en utbredd folkrörelse och man räknar med att en tredjedel av befolkningen genomförde en längre pilgrimsfärd. Man fick ett pilgrimspass med sig från den lokale prästen, ungefär som en identiteshandling för att bevisa att man var en äkta pilgrim och inte en allmän lösdrivare. Mot uppvisande av pilgrimspass kunde pilgrimen få mat och härbärge på olika pilgrimshärbärgen som snart uppstod längs de viktigaste pilgrimslederna. Att ge husrum åt en pilgrim var en kristen plikt. Och det fungerar på liknade sätt ännu idag.

hiking trail ullstorp sweden

I hjärtat av Skåne ligger en väg som går förbi det skånska helgonet S:ta Magnhilds kyrka i Fulltofta och Olofskyrkan i Hallaröd nära Höör. Pilgrimsvägen via Sankta Magnhilds väg

Läs mer om Pilgrimsvandring i Sverige här.

Kontakt

Följ oss

Artikel: Green Adventures Travel

Green Adventures review Ullstorp cottages

Eco-turism